Geisha o sushi

Japonci

Japonci veria, že jedlo musí uspokojiť všetky zmysly. Jedlo musí byť vždy pripravované s veľkou starostlivosťou a atraktívne prezentované: niekedy veľmi jednoducho a niekedy veľmi artisticky. Čerstvosť surovín je vyjadrená formou, ktorá uspokojí ako zrak tak i chuťové bunky. Korenie je vo väčšine prípadov pridávané veľmi citlivo, aby boli zachované prirodzené chute použitých surovín. Sushi je kombinácia sezónnych plodov mora s ryžou ako základnou potravinou japonskej stravy. Pri príprave je používaná taktiež celá rada zeleniny.

Maki

Dnešné modrené sushi bary podávajú maki-sushi, čo sú jednohubky (bite-size rolls) z ryže, rýb, plodov mora alebo zeleniny, obalené v morských riasach (seaweed).

Nigiri

Pozostávajú z lístkovite krájanej surovej ryby alebo iných potravín (zeleniny,ovocia,...) položených na „množstvách“ sushi ryže tvarovanej do valčekov.

Sashimi 

Sashimi môže byť doplnené listami čerstvej zeleniny alebo chumáčikmi trávy, petržlenu, zeleného šalátu, bielej reďkvičky zvanej diakon a niekedy morskými riasami (sea weed) alebo uhorkami. Sashimi je bez vône a veľmi delikátne. Pokiaľ je krájané na silnejšie plátky, tak sa podáva so sójovou omáčkou. Tenko krájané sashimi sa podáva s ponyou, čo je omáčka s citrusovou príchuťou. Zmes wasabi, červených paprík a zelenej cibule v omáčke sa tiež niekedy podáva zároveň. Krása sashimi spočíva v tom, že nemá rybiu chuť a vôňu čo by ubralo na jeho kvalite.

Temaki

Sú ručne balené kornútky morských rias nori (v tvare kornútku na zmrzlinu), ktoré obsahujú sushi ryžu a rozličné ďalšie doplnky.                                                               

Chirashi

Je sushi ryža a iné suroviny podávané v miske. Je to najjednoduchší spôsob prípravy.

Wasabi

Japonský chren olivovo zelenej farby s hrboľatou šupkou. Najlepšie sú silné 4-5 rokov staré, 10-15 cm dlhé a pokiaľ možno šťavnaté. Čerstvé wasabi ja relatívne drahé a veľmi zriedka k dostaniu mimo Japonska, tiež ako náhrada sa používa wasabi prášok alebo pasta. Prášok, ktorý sa pridávaním teplej vody rozmieša na pastu je cenovo prijateľný, ale pripravujeme ho v malom množstve pretože veľmi rýchle vysychá. Občas je možné kúpiť wasabi strúhané a mrazené. Pri podávaní k sushi, wasabi je formované do ozdobných tvarov ako sú lístky a pod..                                

© 2024 geisha.sk